Een ‘beter mens’ worden dankzij technische innovaties: de mogelijkheden breiden zich de laatste jaren in rap tempo uit. Hoe ver willen we gaan? De ‘Technolympics’ als ideaal podium voor het ethische debat over de maakbare mens. Een dove het gehoor teruggeven dankzij een implantaat in de schedel. Ernstige epileptische aanvallen voorkomen met een elektrode in de hersenen.
Als het om een aanzienlijke verbetering van de levensverwachting of -kwaliteit gaat, staan veel mensen welwillend tegenover het gebruik van techniek en robotica in of aan het menselijk lichaam. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Technologie kan mensen niet alleen ‘beter maken’ maar ook ‘verbeteren’. En met het toenemen van de mogelijkheden, neemt ook de discussie tussen voor- en tegenstanders toe. In zijn interessante boek De grens van de mens [1] onderzocht Peter-Paul Verbeek hoe we verantwoord kunnen omgaan met ons vermogen vorm te geven aan onszelf. Door de ‘verbetering’ van de menselijke natuur ontstaat een nieuwe manier van mens-zijn. Hoe ver willen we daarin gaan?
Podium voor debat De (medisch)technologische ontwikkelingen gaan razendsnel, en dus moet ook de ethische meetlat waarlangs voor- en tegenstanders hun denkbeelden en argumenten leggen, steeds opnieuw worden gekalibreerd. Het ethische debat dat daarvoor nodig is, vraagt om een waardig en positief maatschappelijk podium. Een plek waar technologisch innovatieve bedrijven met voor- en tegenstanders een grensoverschrijdende discussie over de maakbaarheid van de mens en zijn prestaties kunnen voeren. Mijn voorstel: laten we elke twee jaar – in aanvulling op de Olympics en de Paralympics – de ‘Technolympics’ oganiseren, als ideaal wereldpodium voor dit boeiende en belangrijke ethische debat.
Kansen voor hightech bedrijven Hoofdrolspelers op de Technolympics zijn de early adaptors van prestatie-verbeterende techniek. Topsporters die als geen ander weten hoe techniek het menselijk lichaam kan perfectioneren, maar die ook steeds geconfronteerd worden met de vraag of zij met hun technische hulpmiddelen überhaupt nog wel thuis horen tussen atleten met een beperking. De Technolympics biedt als internationaal evenement hightech bedrijven de unieke kans elke twee jaar te laten zien waar ze staan en wat er mogelijk is. De ethische meetlat kan met grote regelmaat worden geijkt aan de actuele ontwikkelingen, wat de discussie rond de mogelijkheden en grenzen van de mens zuiver houdt.
In hoeverre willen we techniek inzetten om mensen te verbeteren? Kunnen de Technolympics hét podium worden voor technologische innovaties en het maatschappelijk debat? Laat je mening vormen en horen (lees het manifest op technolympics.org) via , Facebook of Twitter.
[1] De grens van de mens. Over ethiek, techniek en de menselijke natuur. Peter-Paul Verbeek, 2011 (Lemniscaat)
Geschreven op 2 maart 2016
Comments