top of page
Icoon Local Minds
  • Foto van schrijverKristian Esser

Hyves kan anders, moet anders


Het bord is deze week in Amsterdam inmiddels van de gevel geschroefd: Hyves lijkt ten dode opgeschreven. Het moederbedrijf TMG schreef vorig jaar 36,5 miljoen euro van de ooit razend populaire socialnetwerksite aan waarde af, en lijkt nu definitief te twijfelen aan de toekomst.

Opmerkelijk, want ondanks de sterke concurrentie van gigant Facebook, kan het Nederlandse Hyves toch gered worden.

Voor de opkomst van Facebook in Nederland heeft Hyves lange tijd de lokale markt gedomineerd en is op haar hoogtepunt verkocht. Chapeau. Ten tijden van de verkoop was het een platform waar veel op aan te merken was: De ingewikkelde gebruiksvriendelijkheid, de discrepantie in vorm en taal, de enorme persoonlijke openheid en de overvloed aan advertenties. Plus de kinderachtige wijze waarop je via Hyves elkaar ‘krabbelt’ of ‘tikt’. Maar in deze laatste eigenschap zit juiste de grote kracht van Hyves: De toegankelijkheid voor het kind. Het ultieme DNA van Hyves.

‘Back to the core’ zouden we in managementtermen zeggen. Het laatste jaar heeft Hyves haar koers weer op de jeugd gericht, maar zonder disruptief te zijn, terwijl dat moet om het tij te keren. Wij zien kansen en denken aan de volgende aanpak:

  • Kids first

  • Age following

  • Learn and play

  • Mobile central

  • Worldwide

Kids first

Het platform ademt jongeren, dat is overduidelijk, daar ligt de kracht. Het voordeel van die positionering is dat het geen last heeft van ‘daddy on the dance floor’. Een reden waarom veel jongeren Facebook links laten liggen.


Age following

De doelgroep kinderen is niet homogeen, in tegendeel. Afhankelijk van de leeftijd veranderen interesses soms om het half jaar. Wanneer Hyves het sociale netwerk verandert met de leeftijd van het kind, is de kans op migratie kleiner en kunnen toch grote gelijkgestemde groepen ontstaan, ook voor adverteerders. Zie het als de gamification gedachte van ‘levels’.


Learn and play

We klagen dat onderwijs achterblijft bij onze veranderende wereld. Dit is de kans! Hyves zou een programma kunnen ontwikkelen om alle scholen en kennis te verbinden, waar kinderen van elkaar kunnen leren, kenniswedstrijden gehouden kunnen worden en waar onderwijs zich online kan ontwikkelen.


Mobile central

De aandacht moet volledig worden gericht op mobile devices. Kinderen zijn nogal bewegelijk en de mobiele infrastructuur sluit daar op aan. De komende jaren zullen vaste omgevingen migreren naar de cloud en devices zullen steeds goedkoper worden (zie wat Google doet met de Chromebook). Bij scholen zullen alle computerlokalen verdwijnen en samenwerken zal in de cloud ontstaan. Applicaties zullen steeds minder producten zijn maar meer ingangen tot projecten. We gaan diensten inkopen door applicaties te downloaden (meer hierover).


Worldwide

Think Big. Deze kans heeft Hyves ooit laten liggen door zich te snel te richten naar een volwassen lokale markt maar de potentie om wereldwijd aanwezig te zijn is geen onmogelijke gedachte. Kinderen moeten ergens online beginnen, laat Hyves die wereldwijde positie innemen. Genoeg verdien modellen voor een gezond bestaansrecht.

Utopisch plan? Ik denk van niet. Wees eerlijk, de volwassen markt wordt op dit moment gedomineerd door Facebook. Focus op een ogenschijnlijke niche ‘het kind’ en open een veel grotere markt door deze doelgroep op maat te bedienen. Ons lijkt het een mooi en gewaagd plan om een manifesto te schrijven en vervolgens met wie geïnteresseerd is te gaan nadenken over mogelijkheden. Inderdaad, een co-creatie project, en dan wel met kinderen!



Luister hier naar de uitzending op BNR Digitaal die gemaakt is naar aanleiding van dit artikel.

Geschreven op 16 april 2013

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page