top of page
Foto van schrijverKristian Esser

Delen kan niet zonder vertrouwen


Het was Lisa Gansky, oprichter van Ofoto (onderdeel van KODAK met op het hoogtepunt 65 mln gebruikers), die de toon heeft gezet tijdens het seminar van Share NL. Via een Google hangout heeft zij met ons van gedachten gewisseld en antwoord gegeven op vragen. Met haar visie op sharing is het mij nog helderder geworden waar deze nieuwe disruptieve markt om draait.


Dirsruptie

Sociale technologie is de oorzaak van veel veranderingen. Een van de meest interessante is het openbreken van oude businessmodellen. Modellen die gebouwd zijn rond ontoegankelijke netwerken zijn bijvoorbeeld zeer kwetsbaar geworden. Er werd verdiend aan het verbinden van vraag en aanbod zonder er meerwaarde aan toe te voegen. Door de transparantie van sociale media zijn al deze modellen op de helling komen te staan en heeft shareconomy de kans gekregen om zich te ontwikkelen. Alle shareconomy concepten ontlenen hun bestaan uit het gemak waarop we vandaag elkaar kunnen vinden en spreken, dank aan sociale technologie.


Vertrouwen

Communicatie is de motor van elk sharing concept en werkt alleen wanneer het gevoed wordt door vertrouwen. Gezien het bij een shareconomy niet om bezit maar om gebruik gaat, is vertrouwen een van de belangrijkste onderdelen die bijdraagt aan het succes van een sharing concept. Er zijn overigens twee soorten belangen te definiëren in deze markt; het belang van een bedrijf en dat van een persoon. Voor een bedrijf geldt het vertrouwen dat er goed wordt omgegaan met de spullen of diensten die worden gedeeld. Verzekeringsmaatschappijen halen zekerheden uit afspraken die in een nieuwe economie anders worden gemaakt dan voorheen. Voor hen is bijvoorbeeld een digitale entiteit veel te kwetsbaar en neemt teveel risico’s met zich mee waardoor ze niet in staat zijn om diensten te leveren aan de nieuwe markt. Nieuw in deze markt is Kroodle, een verzekeraar die start bij de online entiteit van een persoon, in hun geval je Facebook ID. Voor personen geldt het in mindere mate maar toch. Stel dat ik mijn huis heb aangeboden bij Airbnb, hoe kan ik vertrouwen op de eerlijkheid en integriteit van een mogelijke gast die bij mij thuis komt logeren? Hoe kun je zeker zijn dat Susan Susan is en niet Hugo?

Zonder vertrouwen gebeurt er niets.

Een manier om vertrouwen te versterken bij het opstarten van een nieuw concept is om dat te doen met een kleine en hechte community. Verder is het belangrijk dat er altijd consistentie is in de verwachtingen die worden geschept. Wanneer dat niet gebeurd is het afbreukrisico veel te groot en zal die community snel afbreken.


Privacy

Maar om even terug te komen op wie je in je huis toelaat, hoe kan ik hem of haar vertrouwen? Het antwoord is te vinden in privacy. Privacy is de valuta die we online gebruiken om vertrouwen te winnen. Hoe meer we van ons laten zien, hoe transparanter we zijn, hoe meer een onbekende geneigd is om je te vertrouwen. We moeten niet vergeten dat alle shareconomy initiatieven in eerste instantie mensen verbindt die nog niets van elkaar weten.

Op de seminar waren veel medewerkers van sharingplatformen; Peerby, Thuisafgehaald, Floow2 en anderen. Met de deelnemers is er door middel van een workshop gezocht naar mogelijkheden om het vertrouwen nog beter te borgen. Uit de resultaten vond ik het idee om de waarde van vertrouwen te verpakken in een gamification vorm of het onderling uitwisselen van vertrouwen checks een goed idee. Het laatste zou kunnen in de vorm van een verificatie op het ID van de bezoeker van een site, tot aan het uitwisselen van reviews die bezoekers krijgen op verschillende platformen. Zo zou de ervaring over een klant bij Uber direct zichtbaar kunnen zijn op een platform als Airbnb. Zie het als een soort review van consumenten. Dit zijn overigens ideeën die zouden kunnen leiden tot nieuwe businessmodellen voor de sharing industrie.


Marktpositie

Opmerkelijk is dat de sharing markt in de VS enorm aan het groeien is. De reden van die groei is te herleiden uit de enorme aandacht van investeerders die kansen zien in deze nieuwe opkomende markt. Lisa gaf aan dat de markt verdeeld is in drie belangrijke groepen; verkopers van spullen net als bij Etsy, verkopers van diensten zoals bij Airbnb en het crowdfunden van nieuwe ideeën net als bij Kickstarter.

Het zijn interessante ontwikkelingen, ze veranderen het paradigma. Het feit dat we privacy moeten inleveren om betrouwbaar te worden klinkt als een paradox en in feite is dat zo. Ook onze waarden worden beïnvloed door disruptie. Zoals Lisa Gnasky zei: “Sharing economy is reshaping the way we think about value and about work”. Met dank aan sharenl.nl

Geschreven op 24 september 2013

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page