top of page
  • Foto van schrijverKristian Esser

Dagvoorzitter zijn is leuk!Het was een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan. Dagvoorzitter zijn voor een conferentie over technologie, mensen en transformatie.

Ik mocht E-Day Next Gen van EMERCE begeleiden en ongeveer 500 studenten en 9 sprekers verbinden. Wat een feest. De locatie paste helemaal bij de doelgroep, Amsterdam Noord in Hotel de Goudfazant en FC Hyena.

Naast dat ik me moest verdiepen in de achtergrond van verschillende sprekers was het echt leerzaam om te voelen hoe zij met het publiek verbinding maakten. Ook voor mij heel leerzaam, stap zelf ook vaak op een podium als spreker.


Wat is er op E-Day Next Gen allemaal gebeurt.

De conferentie begon met Esther Jacobs op Skype vanuit Thailand. Esther heeft bewust gekozen om wereldburger te zijn met een nomadisch bestaan. Ze heeft de studenten even laten proeven wat de gevolgen van haar keuzes zijn. De zonnige mooie kant maar ook alle praktische problemen zoals de bureaucratische drempels die zij steeds moet nemen, waren onderwerp van ons gesprek. Het was leuk om haar zo weer terug te zien, we kenden elkaar van een conferentie in Sevilla waar we beiden waren geboekt. Wil je meer over Esther weten, hier is haar site.

Denkend over haar nomadisch bestaan, een van de technologieën die naar mijn inzicht Esther gaat helpen is de toepassing van Blockchain in governance applicaties. Vaak gaat het als nomad over het bewijzen van je identiteit of het garanderen van echtheid van papieren. Daar is deze technologie zeer geschikt voor.


Muziek

Het is een technologie die ook super handig is voor de muziekindustrie. Dat werd duidelijk toen Andy Zondervan van Rightsshare.com zijn verhaal vertelde. Muziek is digitaal en verspreidt zich makkelijk. Rechten beheren over het product is moeilijk. Zijn bedrijf wil dit gaan oplossen door het gebruik van gedistribueerde technologie en gedistribueerde welvaart in die sector. Andy heeft veel kennis over deze sector en het onderwerp gezien zijn verleden bij Buma/Stemra.Ook in de muziekindustrie gaan we richting microtransacties van micro deelproducten. Iedereen die meegewerkt heeft aan een productie van een nummer gaat zijn fair share krijgen. De technologie gaat alles vastleggen, elk nummer dat is afgespeeld, waar dan ook ter wereld, op welk platform dan ook zal niet ontsnappen aan de AI en blockchain oplossingen die zullen worden geboden.


Webshops

Rozemarijn de Koomen werkt nog niet zo lang bij Accenture Interactive maar heeft de smaak wel al goed te pakken. In haar keynote liet ze zien hoe zij de wereld rond mag reizen om de uitrol van grote webshop ketens te begeleiden. Ze gaf een kijkje in de complexiteit van het vraagstuk en dat resoneerde goed bij alle beta's in de zaal.Van webshop naar kopen is een logische stap. Dat doen we steeds vaker op onze smartphone. Reden voor Nishant Dogra om met zijn bedrijf Mobile Strategy op die markt te blijven focussen. Gericht op mobile first zijn ze voortdurend de klanten aan het verleiden, want daar gaat het om. Maar het spel wordt steeds ingewikkelder, met de komst van artificial intelligence wordt wat voorheen alleen voor mensen was weggelegd, nu aangestuurd door de interpretatie van data. Emoties worden omgezet in mega- en gigabytes om de kassa maximaal te laten rinkelen.


Emoties

Dus emoties en de digitale wereld vinden elkaar steeds vaker en de toekomstige potentiële ondernemers in de zaal moeten die kant van de technologie goed gaan begrijpen. Pamela Pavliscak van het bedrijf Change Sciences was de spreker die het meest bij mij resoneerde. We zijn beide geïnteresseerd in hoe technologie dicht bij ons komt. We kijken naar de wereld door onze technologie die ons vertelt wat we zien, wat we kopen, waar we naartoe willen, wie we leuk vinden. Technologie maakt voor ons keuzes en dan willen we wel dat het een eerlijk spel blijft. We willen niet dat we verhinderd worden door gebrekkige of misleidende informatie. Vertrouwen is onontbeerlijk.

Na haar lezing was er ruimte om vragen te stellen. Het was dan ook heel verrassend om te zien hoe populair zij was. Jongeren zijn hier dus al mee bezig. Ze hebben behoefte om technologie beter te begrijpen. Een goede ontwikkeling.


Werk

Next Gen gaat dus over de nieuwe generatie, jonge honden die na hun studie allemaal aan de bak willen. En dat is precies waar de stormvloedkering plaatsvindt. Zoet en zout water komen bij elkaar. De oude- en de nieuwe wereld ontmoeten elkaar. Roderik Hageman legde uit hoe ze bij The Talent Institute het bedrijfsleven studenten inhuurt om ze te 'versterken' met vaardigheden die nodig zijn om nog slimmer aan het werk te gaan. Met Startup Bootcamp en Innoleaps als voedingsbodem – het idee is ontstaan uit deze twee bedrijven –hebben ze een curriculum samengesteld met de 'must know' onderdelen die nodig zijn om in het nieuwe werklandschap aan de slag te kunnen. Bedrijven –groot en klein – moeten zich voorbereiden op een voortdurend veranderend landschap en moeten in staat zijn om snel te veranderen. Daar heb je de juiste mensen voor nodig.Shenzhen

De technologische transitiefase waar we ons in bevinden werd heel duidelijk toen David Lihet podium op stapte. Als CEO van de Shenzhen Open Innovation Lab was zijn boodschap helder. Het produceren van technologische apparaten is een commodity geworden. Je kan met hun productiemogelijkheden van ‘scratch’ werken aan de productie van een nieuwe smartphone. Dit gebeurt ook al in landen als India en Afrika. In die landen zijn nieuwe merken ontstaan als Oppo, Wiko, Nerve. Hierover heb ik een aparte vlog gemaakt zoals je hier onder kan zien.De gedachte van 'manufacturing as a commodity' sluit waarschijnlijk minder aan bij de 'oude' economie maar is het antwoord op de wens van ondernemende opkomende landen.

Deze groei zal nog meer bedrijven laten ontstaan, meer producten of diensten en dus ook meer en meer communicatie. Hoe gaan we er voor zorgen dat bedrijven in staat zijn om met al hun klanten goed te blijven praten? Als je het Stefan van de Knaap vraagt is er een pril begin gemaakt met het ontwikkelen van chatbots. We zijn nog niet zo ver, verre van dat, maar we beginnen delen van ons gesprek over te laten aan technologie. Een mooi voorbeeld is hoe voice assistents zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Stefan werkt bij Nationale Nederlanden en heeft zijn ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn bedrijf gepresenteerd. Chatbots zijn in opkomst maar de leercurve is nog niet beland in de exponentiële fase. Daar moet nog meer data voor worden doorgespit.


Match

Als laatste spreker heeft Lars Wetemans een keynote gegeven over Wonderkind. Lars is een ambitieus ondernemer en heeft aan de lijve ondervonden hoe het is om in korte tijd enorm te groeien. Zijn bedrijf is de ultieme matchmaker in de arbeidsmarkt. Alles draait om attitude en skills. Het oude curriculum vitae is obsoleet geworden. Het gaat om de juiste synthonie. Zijn bedrijf zorgt ervoor dat de juiste vraag bij de juiste persoon terecht komt. Allemaal gebaseerd op online gedrag, voorkeuren, smaken en interesses. Dit wordt verwerkt in een slim algoritme dat het resultaat feilloos aflevert. De juiste vacature bij de juiste persoon, op het juiste moment. Of dat is wat we willen, en daar bedoel ik mee dat systemen steeds meer van ons weten, weet ik niet, maar het klinkt wel magisch.


EMERCE heeft met E-Day Next Gen de Disney formule gevonden, er zijn namelijk elk jaar nieuwe studenten en het model werkt als een perpetuum mobile. Geef de nieuwe generatie inzicht en laat de gevestigde orde leren van die jonge honden. Over het laatste zou er nog veel meer kunnen. Ik zou programma's willen zien gericht op die uitwisseling, workshops die verbinden, kennissessies die nog verder inspireren om de wereld beter vorm te geven door inzet van de alom groeiende nieuwe technologische mogelijkheden.Dankjewel Sebastiaan dat je mij hebt gekozen als dagvoorzitter en voor je feedback op mijn bijdrage. Dit wil ik naast het geven van lezingen vaker doen.

 Kristian heeft als dagvoorzitter een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van Emerce eDay Next Gen 2018. 


Tot de volgende editie.


Foto's Mike Breeuwer van Flickfeeder

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page