top of page
  • Foto van schrijverKristian Esser

Communities, het sociale hart van een bedrijfNu je vermoedelijk al een tijdje in Smart Working werkt, begint het vast een beetje te wennen. Naast de bekende software als Zoom kan het ook zijn dat je met zogenaamde ‘collaborative tools’ werkt. Teams van Microsoft is daar een voorbeeld van, waar je ook bestanden en projecten beter kan managen. Kortom, de weg naar werk op afstand ben je samen met je collega’s aan het plaveien.

Maar waar blijft de koffiecorner?

Ik zal de vraag iets beter toelichten. Zelfs de meest doorgewinterde analoge werker is erachter gekomen dat op afstand werken ook voordelen heeft. Om een voorbeeld te geven, artsen beginnen in te zien dat een videogesprek met een patiënt op afstand voor beiden kan werken. Wel goed te verstaan dat het niet voor alles geldt, zeker niet voor besprekingen waar de fysieke aanwezigheid noodzakelijk is. Het enthousiasme komt voornamelijk omdat de effectiviteit en de efficiëntie enorm vergroot. Het meest zichtbare voordeel is het uitsluiten van het reizen en de tijd die daardoor wordt bespaard.

Efficiëntie

En hier zijn we altijd enorm dol op. Zeker zakelijk gezien is efficiëntie de snelste stap naar het vergroten van de marge. Wie wil dat niet! Op persoonlijk vlak is het net zo, efficiëntie bespaart tijd die je bijvoorbeeld voor jezelf kan inzetten. Waarschijnlijk de belangrijkste tijd die er is. Dat is de tijd die nodig is om te kunnen reflecteren op wat je aan het doen bent. Het zijn de witmarges in een document, het is de ruimte tussen de meubels in je woonkamer, de vluchtstrook van een snelweg.

Smart Working is efficiëntie ‘on steroids’, waar alles sneller, digitaal, to the point, zonder overbodige zaken tot stand komt. Maar je voelt het al aankomen. Waar is de koffiecorner?

We hebben in onze werkprocessen ook die witruimtes nodig, de plek waar we het over meer dan werk hebben, waar we elkaar kunnen verrassen met nieuwe gesprekken, nieuwe ideeën. Het zijn cruciale momenten, noodzakelijk voor het creëren van iets nieuws. Wanneer we online samenwerken is een community daar de meest aangewezen plek voor.

Communities

Elk bedrijf zou een goed lopende community moeten hebben. En dan heb ik het niet over het intranet of Slack of Teams, maar een echte community waar je terecht kan om meer te weten over een bepaald onderwerp, of een vraag kan stellen, waar mensen verbinding vinden door een gedeelde passie. Het is de noodzakelijke plek om online te kunnen samenwerken, zonder gaat het sociale hart van je onderneming minder kloppen.

Elk project kent twee belangrijke delen. Bij aanvang is ‘ideation’ wat het project kenmerkt. Overleggen, brainstormen, dingen roepen die waarschijnlijk nergens op slaan (en daarom ook heel goed zijn), fouten maken, alles wat nodig is om een project vorm te geven. Daarna komt ‘execution’ in beeld. Daarvoor heb je alle tools nodig om dingen voor elkaar te krijgen. Dan moet je ervoor zorgen dat er niets wordt overgeslagen en dat de klus geklaard wordt. Ik noem het de ‘vinkjesfabriek’. Beide zijn noodzakelijk.

Voor het tweede deel zijn er duizenden tools aanwezig, voor het eerste niet. Het ‘ideation’ gedeelte van een project komt het beste tot zijn recht in een community, met een goede community manager die de participatie blijft stimuleren.

En dan heb ik het nog niet gehad over de enorme synergetische voordelen die een bedrijf heeft van het cultiveren van een goede community dat op termijn je grootste ideeënbank wordt. Of het feit dat een community de beste onboarding plek is voor externe experts die inhaken bij een project. Of dat een community van waarde niet noodzakelijk duizenden deelnemers hoeft te hebben.


Voor het maken van een community kun je verschillende SAAS (Software As A Service) oplossingen vinden op de markt. Afhankelijk van de wensen kan er worden gekozen voor de juiste oplossing. Voor mijn Italiaans project Menti Locali heb ik gekozen voor Mighty Network omdat het een slim online learning model in is verwerkt inclusief betalingssysteem. Voor een project die ik heb ontwikkeld voor CBRE Global Investors hebben we Plek gebruikt. De keuze kwam voornamelijk omdat de ontwikkelaar zelf heel goed heeft nagedacht over wat wel en wat niet aan te bieden in de tools en mogelijkheden. Teveel keus is nooit de beste oplossing. Dat het een Nederlands bedrijf is heeft ook veel voordelen. Lekker dicht bij huis en altijd beschikbaar.

Hoe begin je?

Ik kan je bedrijf helpen om stap voor stap te werken aan je community door goed te kijken naar de cultuur die je daarvoor nodig is (mensen), hoe je samenwerkingen kan ondersteunen (processen), en welke middelen je kunt inzetten (technologie).

Mocht je Italiaans spreken dan nodig ik je graag uit om een kijkje te nemen bij een van mijn projecten. Een community die ik in Italië heb opgebouwd om bedrijven te helpen met de digitale transformatie. Kijk op www.mentilocali.it

Wil je met mij sparren over de mogelijkheden? Een kort Zoom gesprek kan verhelderend zijn. Stuur een mailtje an dan plannen we een afspraak.


Wat je ook kan doen, is lid worden van Local Minds, de community van Mr.Harder.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page